agent_handboeien_gordel_blauw

Het eerlijke verhaal

Het kan eigenlijk iedereen overkomen. Je wordt door de politie in een strafrechtelijk onderzoek betrokken en als verdachte aangemerkt. Je weet weliswaar dat er een ‘incident’ is voorgevallen, maar je bent je niet bewust van een strafbaar feit dat je zou hebben gepleegd. En als dat wel zo zou zijn, dan heb je daar in ieder geval toch een goede verklaring voor.

Een strafrechtelijk onderzoek begint meestal met een politieverhoor. Je krijgt dan een ‘oproep’ van de politie om te worden verhoord. Ik spreek regelmatig ondernemers die – na een dergelijke oproep te hebben gehad – zeggen ‘niets te verbergen’ te hebben en dan ook bereid zijn om ‘volledig mee te werken’ aan een dergelijk onderzoek. Ze gaan er zelfverzekerd en vastberaden naar toe om de politie de ‘volledige waarheid’ te gaan vertellen. En dan zal de politie het wel begrijpen en de zaak seponeren. Toch? Conclusie: ik heb geen advocaat nodig. Helaas is het iets genuanceerder. 

Wees je ervan bewust dat je juridisch gezien ‘verdachte’ bent in een strafzaak. Dat klinkt misschien eng, maar dat betekent in ieder geval ook dat je bepaalde rechten hebt! Denk bijvoorbeeld aan het ‘zwijgrecht’, het recht om vragen niet te beantwoorden. Maar je hebt ook het recht om een advocaat mee te nemen naar het verhoor. Onderschat niet wat de impact van een politieverhoor kan zijn. De verklaring die je bij de politie aflegt, wordt vastgelegd in een proces-verbaal. Dat proces-verbaal komt in het dossier terecht en dient als basis voor eventuele (verdere) vervolging. Alles wat je bij het politieverhoor eerlijk en misschien te veel hebt verklaard, zou later in je nadeel kunnen werken.

Heb je zelf een oproep voor een politieverhoor gehad? Laat je dan door ons adviseren of het verstandig is om een advocaat mee te nemen.

Deel deze blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp